Група 3 Б л/с Практичне заняття № 12 Викладач Кіон О. І. Предмет Педіатрія Дата 25.11.2021 Тема Харчування дітей старшого віку.

 

Група 3 Б л/с  Практичне заняття № 12

Викладач

Кіон О. І.

Предмет

Педіатрія

Дата

25.11.2021

Тема

Харчування дітей старшого віку.

 

1.      Завдання:

№ 1. Повторити алгоритми:

¾    годування дітей з чашки, ложкою;

¾    оброблення посуду.

¾    Визначення орієнтовної добової кількості їжі та частоти годувань на добу в різних вікових групах.

¾    розрахунок основних харчових інгредієнтів та енергетичної цінності продуктів харчування;

 

Приклади задач:

Задача 1. Дитині 12 міс. народилася з вагою тіла - 3200. Знаходилася до 1 року на грудному вигодовуванні. Скласти раціональне меню на добу.

1.              Добовий об'єм їжі - 1000 г

2.              Калорійні потреби на добу:

 m = 3200 + 600 + 800 + 800 + 750 + 700 + 650 + 600 + 550 + 500 + 450 + 400 + 350 =10,35 кг

(m = 3200 + 800 • 6 + 400 • 6 = 10,4 кг)

100 ккал • 10,35 = 1035 ккал

3.                600 - грудне молоко

1000 - молочна гречана інстантна каша з маслом - 200 мл

1400 - овочевий суп-пюре з м'ясною паровою котлетою з 0,5 жовтком з хлібом - 200 мл

1800 - сир - 50 гр., Ацидофільний кефір - 150 мл

2200 - грудне молоко

 

Задача 2. Дівчинці 3 роки, народилася масою 3100. До 1 року на природному вигодовуванні. Скласти однодобове меню.

1.              Добовий об'єм їжі для дитини 1500 мл.

2.              Калорійна цінність їжі на добу 1540 ккал.

3.              4-х разове харчування.

4.              Розподіл продуктів за їх енергетична цінність: сніданок - 25%; обід - 35­40%; підвечірок - 10-15%; вечеря - 25%.

Меню:

830 сніданок: молочна гречана каша 200,0 чай з молоком 200,0 хліб 10,0 масло 5,0

1230-1300 обід: суп-пюре картопляний 250,0 котлети м'ясні з тушкованими овочами 100,0-125,0 салат овочевої 50,0 компот 150,0

1600-1630 підвечірок: кефір 200,0 булочка 50,0

1900 вечеря: овочеве пюре 200,0 чай, булка з маслом та сиром 150,0

 

Задача 3. Дитині 1 р. 3 міс. народилася з вагою тіла 3200,0. Знаходиться до 1 року на природному вигодовуванні. Скласти раціональне однодобове меню.

1.              Добовий об'єм їжі 1200 г.

доба m = 3200 + 800 • 6 + 400 • 6 + (3000 : 12) • 3 = 11,150 кг.

2.              Калорійні потреби на

100 ккал. • 11,150 = 1115 ккал.

3.              5-разове харчування.

4.              Розподіл енергії:

на 1 сніданок 20% - 223; ккал. на ІІ сніданок - 15% - 167,25 обід - 30% - 334,5 підвечірок - 15% - 167,25 ккал. вечеря 20% - 223

 

№ 2. Вирішити задачі за наданими номерами.:  

1.              Скласти меню на один день дитині 1 року 2 місяців, що народилась з масою тіла 3100 г. Вказати добову потребу в білках, жирах, вуглеводах і калоріях на 1 кг маси тіла.

2.              Скласти меню на один день дитині 1 року 4 місяців. Маса тіла при народженні 3400 г. Вказати добову потребу в основних інгредієнтах на 1 кг маси тіла.

3.              Скласти меню на один день дитині 1 року 5 місяців. Вказати добову потребу на 1 кг маси тіла основних інгредієнтів.

4.              Скласти меню на один день дитині 1 року 7 місяців. Вказати добову потребу на 1 кг маси тіла основних інгредієнтів.

5.              Скласти меню на один день дитині 1 року 9 місяців, що народився масою тіла 3000 г. Вказати добову потребу на 1 кг маси тіла основних інгредієнтів.

6.              Скласти меню на один день дитині 1 року 10 місяців. Вказати добову потребу на 1 кг маси тіла основних інгредієнтів.

7.              Скласти меню на один день дитині 2 років. Вказати добову потребу основних інгредієнтів на 1 кг маси тіла.

8.              Скласти меню на один день дитині 2 років 6 місяців на 1 день. Вказати добову потребу основних інгредієнтів на 1 кг маси тіла.

9.              Скласти меню на один день дитині 3 років на 1 день. Вказати добову потребу основних інгредієнтів на 1 кг маси тіла.

10.          Дитині 12 місяців. Віднята від грудей у віці 6 місяців в зв'язку зі захворюванням матері. Маса при народженні 3300г, зараз маса -10 кг. Розрахувати: чи відповідає існуюча маса віку дитини? Вказати потребу дитини в калоріях, білках, жирах та вуглеводах. Скласти дієту на 1 день.

 

№ 3. Зробити повідомлення, або презентацію на одну з тем:

Харчоблок у дитячій лікарні. Маркування посуду. Зберігання молочних сумішей. Виписування порційника.

Робота кухні в дитячому садку. Миття й зберігання посуду.

Техніка готування каші, овочевого і фруктового пюре, соків, сиру.

 

2.      Критерії оцінювання:

№ 1.

№ 2. Вирішити задачі (30 б.)

№ 3. Зробити повідомлення, або презентацію: 20 б.

 

Максимальна кількість балів за заняття - 50

Оцінка 5 –45-50 б

Оцінка 4 –38-44 б

Оцінка 3  - 26-37 б.

Оцінка 2 – 0 – 25 б.

 

Термін виконання:під час заняття за розкладом.

Відповіді надіслати на електронну адресу kionolga2@gmail.com

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Група 3 Б л/с Практичне заняття № 13 Викладач Кіон О. І. Предмет Педіатрія Дата 26.11.2021 Тема Захворювання новонароджених: захворювання шкіри й пупкової ранки, сепсис. Внутрішньоутробні інфекції.

Група 3А л/с Практичне заняття № 9 Виконав студент: Викладач Кіон О. І. Предмет Педіатрія Дата 30.10.2020 Тема Вигодовування грудної дитини. Природне вигодовування

3 А с/с 26.10 Медсестринство в педіатрії