Група 3 Б л/с Практичне заняття № 12 Викладач Кіон О. І. Предмет Педіатрія Дата 25.11.2021 Тема Харчування дітей старшого віку.
Група 3 Б л/с Практичне заняття №
12
Викладач |
Кіон О. І. |
Предмет |
Педіатрія |
Дата |
25.11.2021 |
Тема |
Харчування дітей старшого віку. |
1. Завдання:
№ 1. Повторити алгоритми:
¾ годування дітей з
чашки, ложкою;
¾ оброблення посуду.
¾ Визначення
орієнтовної добової кількості їжі та частоти годувань на добу в різних вікових
групах.
¾ розрахунок
основних харчових інгредієнтів та енергетичної цінності продуктів харчування;
Приклади задач:
Задача 1.
Дитині 12 міс. народилася з вагою тіла - 3200. Знаходилася до 1 року на
грудному вигодовуванні. Скласти раціональне меню на добу.
1.
Добовий об'єм їжі - 1000 г
2.
Калорійні потреби на добу:
m = 3200 + 600 + 800 + 800 + 750 + 700 + 650 + 600 + 550 + 500 + 450 + 400 + 350 =10,35 кг
(m = 3200 +
800 • 6 + 400 • 6 = 10,4 кг)
100 ккал • 10,35 = 1035 ккал
3.
600 - грудне молоко
1000 - молочна гречана
інстантна каша з маслом - 200 мл
1400 - овочевий суп-пюре
з м'ясною паровою котлетою з 0,5 жовтком з хлібом - 200 мл
1800 - сир - 50 гр.,
Ацидофільний
кефір - 150 мл
2200 - грудне молоко
Задача 2.
Дівчинці 3 роки, народилася масою 3100. До 1 року на природному вигодовуванні.
Скласти однодобове меню.
1.
Добовий об'єм їжі для дитини 1500
мл.
2.
Калорійна цінність їжі на добу 1540
ккал.
3.
4-х разове харчування.
4.
Розподіл продуктів за їх енергетична
цінність: сніданок - 25%; обід - 3540%; підвечірок - 10-15%; вечеря - 25%.
Меню:
830 сніданок: молочна
гречана каша 200,0 чай з молоком 200,0 хліб 10,0 масло 5,0
1230-1300
обід: суп-пюре картопляний 250,0 котлети м'ясні з тушкованими овочами
100,0-125,0 салат овочевої 50,0 компот 150,0
1600-1630
підвечірок: кефір 200,0 булочка
50,0
1900 вечеря: овочеве пюре
200,0 чай, булка з маслом та сиром 150,0
Задача 3.
Дитині 1 р. 3 міс. народилася з
вагою тіла 3200,0. Знаходиться до 1 року на природному вигодовуванні. Скласти
раціональне однодобове меню.
1.
Добовий об'єм їжі 1200 г.
доба m = 3200 + 800 • 6 + 400 • 6 + (3000 :
12) • 3 = 11,150 кг.
2.
Калорійні потреби на
100 ккал. • 11,150 = 1115 ккал.
3.
5-разове харчування.
4.
Розподіл енергії:
на 1 сніданок 20% - 223; ккал. на ІІ
сніданок - 15% - 167,25 обід - 30% - 334,5 підвечірок - 15% - 167,25 ккал.
вечеря 20% - 223
№ 2. Вирішити задачі за наданими номерами.:
1.
Скласти меню на один день дитині 1
року 2 місяців, що народилась з масою тіла 3100 г. Вказати добову потребу в
білках, жирах, вуглеводах і калоріях на 1 кг маси тіла.
2.
Скласти меню на один день дитині 1
року 4 місяців. Маса тіла при народженні 3400 г. Вказати добову потребу в
основних інгредієнтах на 1 кг маси тіла.
3.
Скласти меню на один день дитині 1
року 5 місяців. Вказати добову потребу на 1 кг маси тіла основних інгредієнтів.
4.
Скласти меню на один день дитині 1
року 7 місяців. Вказати добову потребу на 1 кг маси тіла основних інгредієнтів.
5.
Скласти меню на один день дитині 1
року 9 місяців, що народився масою тіла 3000 г. Вказати добову потребу на 1 кг
маси тіла основних інгредієнтів.
6.
Скласти меню на один день дитині 1
року 10 місяців. Вказати добову потребу на 1 кг маси тіла основних
інгредієнтів.
7.
Скласти меню на один день дитині 2
років. Вказати добову потребу основних інгредієнтів на 1 кг маси тіла.
8.
Скласти меню на один день дитині 2
років 6 місяців на 1 день. Вказати добову потребу основних інгредієнтів на 1 кг
маси тіла.
9.
Скласти меню на один день дитині 3
років на 1 день. Вказати добову потребу основних інгредієнтів на 1 кг маси
тіла.
10.
Дитині 12 місяців. Віднята від грудей у віці 6 місяців в зв'язку зі
захворюванням матері. Маса при народженні 3300г, зараз маса -10 кг.
Розрахувати: чи відповідає існуюча маса віку дитини? Вказати потребу дитини в
калоріях, білках, жирах та вуглеводах. Скласти дієту на 1 день.
№ 3. Зробити повідомлення, або презентацію на одну з
тем:
Харчоблок у дитячій лікарні. Маркування посуду.
Зберігання молочних сумішей. Виписування порційника.
Робота кухні в дитячому садку. Миття й зберігання посуду.
Техніка готування каші, овочевого і
фруктового пюре, соків, сиру.
2. Критерії оцінювання:
№ 1.
№ 2. Вирішити задачі (30 б.)
№ 3. Зробити повідомлення, або презентацію: 20 б.
Максимальна кількість балів за заняття - 50
Оцінка 5
–45-50 б
Оцінка 4
–38-44 б
Оцінка
3 - 26-37 б.
Оцінка 2
– 0 – 25 б.
Термін виконання:під час заняття за розкладом.
Відповіді надіслати на електронну адресу kionolga2@gmail.com
Коментарі
Дописати коментар